In het Amsterdamse Bos ligt het Nationaal Dachaumonument. Dit monument is opgericht om de slachtoffers te herdenken van concentratiekamp Dachau in de 2e Wereldoorlog. Jaarlijks op 29 april wordt de bevrijding van dit kamp herdacht.
Niek Kemps is de maakte dit monument in opdracht van de stichting Vriendenkring van Oud-Dachauers. Op 3 december 1996 openden prinses Juliana en prins Bernard het monument.
Tussen 2 taxushagen ligt een 60 meter lang pad van 2,35 meter breed. De tegels, van Belgisch Hardsteen, liggen in het midden verhoogd en moeten herinneren aan de slechte wegen en het schoeisel in het kamp. De namen van 500 kampen staan in de steen gegraveerd.
Ruim 200.000 Europeanen zaten in kamp Dachau, iets boven München, gevangen. Waaronder 2068 uit Nederland, voornamenlijk verzetsmensen. 477 Nederlanders overleefden dit niet. In totaal spreken de officiële cijfers van meer dan 31.000 doden.
Dachau wordt het centrale priesterkamp. In opdracht van Himmler zaten hier ook 39 Rooms-Katholieke priesters en 24 Nederlandse predikanten.
Op de gestreepte gevangeniskleding moesten gekleurde driehoeken worden genaaid. Bv. Zwart = a-sociaal, roze = homo, geel = jood, rood = politieke gevangene. In die driehoek de nationaliteit, H = Hollander, F = Frans, R = Rus. Daaronder een wit lapje met het gevangennummer.
Aan het einde van de oorlog raakt het kamp overbevolkt en breekt de vlektyfus uit. Deze epedemie kostte soms wel 200 gevangenen per dag het leven.
Het Nationaal Dachaumonument is geadopteerd door de Merkelbachschool uit Amsterdam. De leerlingen van deze school geven bij de jaarlijkse herdenking aan bezoekers een bloem. Deze bloem wordt in de taxushaag gestoken. Zo wordt er stil gestaan ter nagedachtenis aan hen die nooit meer terug gekomen zijn.
Het monument van Niek Kemps is geplaatst door de stelploeg van Binnenmaas Natuursteen.
HW Gedenkstenen, de samenwerkende bedrijven Binnenmaas Natuursteen en Skledar & Brandwijk bv, gaat in 2015 twee oorlogsmonumenten leveren en plaatsen in de Hoeksche Waard.
Tags: Belgisch Hardsteen, Binnenmaas Natuursteen, Gedenkstenen, gegraveerd, herdenken, herinneren, Hoeksche Waard, monument, monumenten, oorlogsmonument, Skledar & Brandwijk